Nieuws

Nog meer waterputten

10 juni 2021

We zijn heel blij dat er ondertussen al 64 waterputten gemaakt konden/kunnen worden in het verzorgingsgebied van Sumve Hospital, Tanzania, waarvan de laatste 5 putten nog gemaakt moeten worden. Het geld daarvoor is gestort op de rekening in Sumve en de opdracht is half mei 2021 gegeven. De dorpen zijn bekend en de gesprekken over de verplichtingen waar de dorpen aan moeten voldoen zijn ook al gevoerd.

Wij hebben hier nu nog steeds een lijst met 6 aanvragen voor een waterput in hun dorp. Ondertussen is in Sumve alweer een nieuwe lijst gemaakt met aanvragen; hoe groot die lijst is hebben nog maar niet gevraagd – we zouden zo heel graag ‘onze’ lijst met aanvragen eerst van putten voorzien en dan pas kijken naar de nieuwe lijst.


Sisters Convent is klaar

4 mei 2021

De renovatie van het Convent is klaar: de start was in juli 2019 en de oplevering in april 2021. Toen kregen we het bericht dat het Convent helemaal klaar is en de Kapel is officieel ingewijd. Er is heel wat gedaan in het Convent. We wisten natuurlijk wel dat het een grote klus zou zijn en dat het veel tijd zou kosten. Met regelmaat kregen we van Zegu of Sr. Adele berichten en foto’s. Ook als er wat tegen zat kregen we daar bericht over. We konden er niet naar toe hoe graag we het ook wilden.

We moesten het dus doen met de foto’s via WhatsApp. Gelukkig bleef dit wel goed werken en konden we mee kijken met de werkzaamheden. Natuurlijk moet het gebouw nog ‘officieel in gebruik worden genomen’ maar daar wachten ze mee tot wij weer in Sumve zijn. Wel hebben we een bedankbrief gekregen namens alle nonnen.

Groet, Dirk Vink en Tineke de Groot.


Nog meer waterputten

19 oktober 2020

We hebben een mooie sprong kunnen maken wat de waterputten betreft: bij de 48 putten zijn er 9 bijgekomen. Het is fantastisch dat we nu al 57 waterputten in totaal hebben mogen laten maken door de financiële medewerking van u en nog heel veel meer mensen. De laatste 3 putten van de genoemde 57 zijn op dit moment in aanbouw. Er is nog steeds een lijst met dorpen met het verzoek om ook een waterput te krijgen. Helpt u ook weer mee om dit te realiseren?

put-03put-04put-02


Afbouwen Sisters Convent

19 oktober 2020

We hebben goed nieuws om u te laten weten hoe het in Sumve gaat.

De renovatie van het Convent gaat gestaag door. Het is een ontzettend grote klus en daar is veel tijd en mankracht voor nodig om alles klaar te krijgen. Het dak was al dicht toen Dirk en Tineke in februari daar waren. Dan moet de ‘afwerking’ van het inpandig gebeuren nog gedaan worden. De laatste foto’s, die we opgestuurd kregen, laten zien hoe de ‘eigen’ kamers van de Zusters een toilet en douche krijgen en de afvoer ervan gereed wordt gemaakt.

convent-01convent-03convent-02


Dirk en Tineke zijn weer terug uit Sumve

9 maart 2020

Ze zijn er 3 weken geweest dus voldoende tijd om weer rond te kijken. Het had er erg veel geregend: de wegen waren soms erg glibberig en sommige gebieden stonden blank. Een kleine impressie van hun belevenissen. De vorderingen van de grote renovatie van het Sisters Convent werd bijna dagelijks bekeken. Het gaat redelijk voorspoedig en ze zijn nu aan de afwerking toe. Ze hopen met een maand of 4 klaar te zijn, mits er voldoende financiën voorhanden zijn ...

Om dit werk te kunnen voltooien zijn we nog op zoek naar sponsors !!

Wat was het mooi om weer aan twee dorpen te kunnen vertellen dat ze een waterput krijgen! Het eerste dorp was Sumve-Budushi C (put 49) en Mwampulu Mwanjuli was het tweede dorp en dit wordt put 50 ! Wat een mijlpaal – heel mooi dat dit gerealiseerd kan worden door heel veel financiële steun van u! Er kon toch gekeken worden bij één van de nieuwe putten (put 48) in Isukamatoro. Deze put is afgelopen jaar gemaakt en zou eigenlijk geopend worden maar door de nattigheid is dit uitgesteld. Het is bijna traditie dat we altijd een Paaskaars mee krijgen en ook deze keer mocht Dirk deze grote kaars overhandigen aan de dienstdoende priester. Hij en de kerkgangers waren er heel blij mee, een nieuwe Paaskaars. 

bezoekdt2020-1bezoekdt2020-2bezoekdt2020-3

 


Renovatie Sisters Convent

26 september 2019

In juli is begonnen met de renovatie van het klooster. Iets waar de nonnen lang op gewacht hebben. We krijgen met regelmaat wat foto's doorgestuurd en hebben een aardig beeld van hoe het gaat. Om te beginnen zijn ze begonnen met het opzoeken van termieten nesten. Deze beesten leven van het hout wat gebruikt is in het gebouw. Op de foto zien we twee van deze veelvraten. We hopen dat dit nu voorbij is. Ze zijn gestart met het verwijderen van alle rotte delen. Vervolgens kon worden begonnen met het echte werk: het slopen als eerste. De plafonds en de daken zijn verwijderd en alles wat niet goed meer was is weggehaald. Daarna zijn alle ruimtes, die aan renovatie toe waren, leeggehaald en wat ook hier niet goed meer was is gesloopt. Zo is het hele gebouw onder handen genomen. Ondertussen kon er begonnen met het maken van stenen: zand en zakken cement werden aangevoerd, de machine om stenen te maken werkt nog steeds goed en kwam ook hier weer goed van pas. Er is een hele grote partij hout aangeschaft om de daken en de plafonds te kunnen maken. Na de sloep werd er met het echte werk begonnen, de constructie voor de nieuwe daken moest gemaakt worden. Aan deze constructie hangt het houtwerk voor de plafonds. Meteen daarna werden de dakplaten bevestigd. Het ziet er prachtig uit. Nu kan er binnen begonnen worden. Alle ruimtes moeten opgeknapt worden want ook binnen is het hele pand krakkemikkig, het sanitair is slecht en de keuken moet ook gerenoveerd worden. Alle sanitair wordt vervangen, er komt een nieuwe keuken en alle kamers voor de nonnen worden vernieuwd. Het is een hele grote klus en we hopen dat we binnenkort foto's krijgen van het opknappen van de binnenkant van de gebouwen. 

klooster-1 klooster-2 klooster-3 klooster-4 klooster-5


Kleding uitgedeeld in Sumve Hospital, Tanzania

31 juli 2019

De kleding die de stichting 'Saidia helpt Sumve' van Hillegomse zorginstelling 'HOZO' heeft ontvangen is met zeer veel dank ontvangen in Tanzania. De kleding is uitgereikt tijdens hun laatste bezoek van onze vrijwilligers Dirk Vink en Tineke de Groot die zelf 10 jaar bij kleding-1het ziekenhuis hebben gewoond en het ziekenhuis totaal gerenoveerd hebben met financiële steun van de Stichting. Ook zijn er in de loop van jaren 48 waterputten gerealiseerd in de regio van het ziekenhuis. Een van deze putten is gesponsord  door mevrouw Wubbe die enige tijd bij 'HOZO' in de vestiging Bloemswaard heeft gewoond. Zoals aangegeven was er zeer grote blijdschap toen de kleding werd uitgepakt.

 

 

 

 

 

  Dirk Vink overhandigt de kleding van 'HOZO'.

Met veel plezier werd de kleding uitgedeeld en gepast.

kleding-2kleding-3

Namens de stichting 'Saidia Helpt Sumve' heel veel dank aan 'HOZO' voor het schenken van de kleding.Nieuwe waterputten

29 juli 2019

Afgelopen mei hebben we waterputten kunnen openen in Nyamajengo, Mwashilalage en Mwangika A. De bewoners van deze dorpen zijn heel blij met de waterputten.


C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ waterputten \ 44 2018 11 15 nyamayengo \ CIMG3644.JPG C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ waterputten \ 45 2018 11 15 mwashilalage \ CIMG3542.JPG C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ waterputten \ 46 2018 11 26 mwangika A \ P1060899.JPG

In de dorpen Ngorongo en Isukamatoro hebben we kunnen zoeken naar water. Dit is gevonden en Mussa, de puttenbouwer, is direct met de bewoners aan de gang gegaan met het graven, het maken van de ringen en het bouwen van de put. Dat betekent dat deze dorpen binnenkort hun eigen waterput hebben. Een groot feest dus voor de bewoners.

C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ waterputten \ 47 Ngongoro \ CIMG3595.JPG C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ waterputten \ 48 Isukamatoro \ CIMG3609.JPG C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ waterputten \ 48 Isukamatoro \ CIMG3611.JPG

Als deze twee waterputten klaar zijn hebben we 48 dorpen kunnen voorzien van schoon drinkwater.

We willen graag nog meer waterputten maken. Er zijn nog steeds dorpen zonder water, help mee, een put kost ongeveer € 3100.


 

Fruitbomen

29 juli 2019

De fruitbomen, die we hebben een aantal jaren geleden hebben geplant, hebben nu volop vruchten gegeven. Ze hebben sinaasappels, granaatappels, papaja en mango. Deze bomen, maar ook anderen, doen het heel goed. We zijn nog steeds blij dat de tuinmannen ze zo goed verzorgen en dat de patiënten ervan kunnen eten.

C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ Sumve 2019 \ CIMG3489.JPG C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ Sumve 2019 \ CIMG3484.JPG C: \ Users \ Gebruiker \ Pictures \ Sumve 2019 \ CIMG3488.JPG

 

 


 

Project "Convent Sumve Hospital"

9 mei 2019

Sumve Hospital wordt geleid door een aantal nonnen. Deze nonnen hebben een goede opleiding en zorgen dat alles in het ziekenhuis goed gebeurt. Ze wonen met elkaar in het "klooster". Het "klooster" is al oud en moet nodig worden gerenoveerd. De daken lekken, de muren en vloeren gaan kapot. Er is geen goede ventilatie en de sanitaire voorzieningen zijn aan vernieuwing toe. Kortom, er moet een hoop gebeuren.

We zijn bezig om fondsen hiervoor te werven bewaard de nonnen weer jaren een goede huisvesting hebben. Wij hebben zelf de noodzaak