Nieuws

Bezoek uit Tanzania

02 december 2018

In het weekend van 1 en 2 december was Mr. Mayunga uit Tanzania te gast bij onze stichting. Hij is in zijn land adviseur van het parlement voor gezondheidszorg, speciaal belast met voorlichting over en bestrijding van malaria en tropische ziektes. Op zondag 2 december kreeg hij de gelegenheid om tijdens de kerkdienst van de Protestantse Gemeente Sassenheim in de Julianakerk zijn werk kort toe te lichten. Hij sprak zijn grote waardering uit voor het werk van onze vrijwilligers, Dirk en Tineke, en onze stichting voor Sumve Hospital zelf en de dorpen in haar directe omgeving (waterputten). Dank aan de leden van de kerk voor het financieel mogelijk maken van o.a. de aanleg van een waterput. Zijn toespraak werd vanuit het Engels in het Nederlands vertaald door de secretaris van onze stichting, Tineke Braam-Luijk.

  20181202_10573920181202_105924img_8790


Zoeken naar water

19 november 2018

Je wilt een waterput realiseren in een dorp in Tanzania of in de naaste omgeving daarvan. Allereerst moet natuurlijk een geschikte plek worden gevonden waar water in de grond zit. Hoe doe je dat ? Onze vaste puttenbouwer, Mussa, heeft daar een effectieve methode voor : de wichelroede ! Slaat de wichelroede uit, dan zit daar water in de grond. Hij heeft het nooit mis ! Dat zoeken naar een geschikte plek vindt meestal plaats onder grote belangstelling van de lokale bevolking.

            img-20181115-wa0004img-20181115-wa0003img-20181115-wa0010


Operatiekamer in gebruik !

17 november 2018

Op vrijdag 16 november is de NIEUWE OPERATIEKAMER van het ziekenhuis in Sumve, Tanzania, voor het eerst in gebruik genomen. Twee artsen van de Nederlandse stichting NJOKUTI hebben de eerste operatie uitgevoerd. De bouw en inrichting van de operatiekamer is gefinancierd door giften aan onze stichting en door de grote inzet van onze twee vrijwilligers, Dirk en Tineke. Hartelijk dank aan de sponsoren !

                                                img-20181117-wa0002 - kopieimg-20181117-wa0006 - kopie


Opdracht voor waterputten nr. 44, 45 en 46

17 november 2018

Een waterput kost nog steeds ongeveer € 3150. Onlangs is opdracht gegeven voor de bouw van de waterputten 44 t/m 46 in dorpen in de regio Sumve, Tanzania, waarvoor onze stichting voldoende geld heeft ontvangen. Voorwaar een indrukwekkend resultaat ! Hartelijk dank voor uw giften ! 

Mocht u belangstelling hebben, kleine bedragen zijn natuurlijk ook van harte welkom, dan kunt u geld overmaken op rekening van de stichting ‘Saidia helpt Sumve’. Bankrekening NL69ABNA0609039717 t.n.v. Stichting ‘Saidia helpt Sumve'. Het project ‘waterputten in de regio Sumve’ gaat nog steeds door. De putten 42 en 43 (beide in het dorp Chamva) zijn onlangs geopend. Chamva is een dorp dat zeer uitgestrekt is en verschillende dorpskernen heeft waardoor er meerdere putten gemaakt moeten worden. De gemeenschappen zijn heel blij met de nieuwe putten.

Put 44 komt in Nyamayengo. Deze is gedoneerd door de Protestantse Gemeente Sassenheim.

Put 45 komt in Mashilagale

Put 46 komt in Mwangika


Kinderkliniek weer in gebruik

31 oktober 2018

Uit Sumve hebben we bericht gekregen dat de renovatie van de kinderkliniek klaar is. Het heeft lang geduurd maar de patiëntjes zijn nu eindelijk weer in hun eigen gebouw. Het gebouw is na de renovatie weer klaar voor de komende tien jaar. 


Privacy verklaring op deze site

27 augustus 2018

In het kader van de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft onze stichting een privacyverklaring opgesteld en gepubliceerd op deze site. Wij raden u aan deze te lezen.


Waterputten

03 april 2018

put1- 03042018De Carolusgulden uit Leiden heeft een bedrag gedoneerd voor de bouw van 5 waterputten. Met nog een aantal giften kunnen we in totaal 7 waterputten maken. Wij, maar vooral de dorpsbewoners zijn hier heel blij mee. Er is op 27 oktober 2017 voortvarend begonnen met het zoeken naar water. Mussa Makoye, de puttenbouwer, is toen meteen begonnen met het graven en het maken van de ringen. De dorpen waar het om gaat zijn Mwakasumbi, Mwashilalage, Ng’wadugulu, Mwabuhili, Mwabupya, Kitunga en Chamva. In sommige dorpen ging het snel maar er waren twee dorpen bij waar grote stenen in de grond zaten en daar moest verschillende keren opnieuw begonnen worden. Daarna is het een beetje stil geworden want de grote regentijd gooide roet in het eten. Niet dat men dat erg vond want het had al een jaar niet geregend. Iedereen moest én wilde op het land gaan werken en dan kan er dus niet aan de putten gewerkt worden: eten is tenslotte belangrijker!!

In februari zijn ze verder gegaan en het ziet er naar uit dat de waterputten tussen eind maart en eind april allemaal klaar zijn.

Een waterput kost nog steeds ongeveer € 3100. Mocht u belangstelling hebben, kleine bedragen zijn natuurlijk ook van harte welkom, dan kunt u geld overmaken op rekening van de stichting Saidia helpt Sumve. Bankrekening NL69ABNA0609039717 t.n.v. Stichting "Saidia helpt Sumve".


Nieuwe voorzitter

8 maart 2018

In de bestuursvergadering van 7 maart 2018 is Willem Mantel op eigen verzoek afgetreden als voorzitter van de stichting 'Saidia helpt Sumve'. Willem is ruim 7 jaar voorzitter geweest. Het afgelopen jaar is hij nog samen met onze vrijwilligers Dirk en Tineke in Sumve geweest om de voortgang van de projecten in en rondom Sumve Hospital te bekijken. Wij danken hem voor zijn grote inzet voor de stichting.  

Willem wordt opgevolgd door het zittend bestuurslid Albert Vink. 


Ingangsgebouw

1 oktober 2017

Op dit moment zijn ze in Sumve het ingangsgebouw aan het bouwen. Dit gebouw is bedoeld als wachtruimte voor de familie van de patienten. De familie moet voor de dagelijkse voeding en de was voor de patienten drie keer per dag naar het ziekenhuis. Als mencimg2522 dichtbij woont is dat geen probleem, maar woon je verder dan is dat een opgave. Voor deze mensen is dit gebouw bedoeld. Men kan er zitten/liggen, naar het toilet en eventueel eten koken. Blijven slapen is ook een optie. Ook is in dit gebouw een winkeltje.

Dat deze mensen een plekje krijgen is een goede zaak. We hebben er graag aan meegeholpen.

 

 

 

 


Ondervoeding / waterputten

01 september 2017

cimg2511We hebben in totaal 35 waterputten kunnen maken in de regio Sumve. Dit is niet genoeg! Er zijn nog 20 putten nodig en we hebben in juli zelf kunnen zien dat dit broodnodig is. Het is droog in Tanzania - en met ‘droog’ bedoelen we dus echt droog. Alle oogsten zijn mislukt en ondervoeding is aan de orde van de dag. Willen jullie ons helpen met het realiseren van de laatste 20 waterputten? Een waterput kost € 3100. Daarmee helpt u een heel dorp aan schoon drinkwater.

 

 

 

 

 

 


Waterputten in de regio Sumve

25 juli 2017

cimg2648Er is in juli weer begonnen met het maken van 2 nieuwe waterputten in de regio. In Ngulla hebben we gekeken of er water was; Mussa (de puttenbouwer) heeft bijna 2 uur gelopen maar kon helaas niet voldoende vinden om een waterput te maken. Dit was de eerste keer dat er zo’n grote teleurstelling aan de dorpelingen meegedeeld moest worden. De inwoners van de dorpen Mahiga en Malembe hebben we gelukkig wel blij kunnen maken met waterputten. Deze putten zijn al klaar en de mensen daar zijn heel blij dat er schoon drinkwater is. De opening van de putten hebben we zelf niet mee kunnen maken maar bij een volgend bezoek zullen we zeker even gaan kijken hoe ze er bij staan.

 

 


 

Opening operatiecomplex Sumve Hospital

20-07-2017

cimg2176

Op maandag 10 juli is het Operatie Complex in Sumve Hospital officieel in gebruik genomen.

In het bijzijn van Tineke Braam en Willem Mantel, namens het bestuur van Saidia helpt Sumve, en natuurlijk Tineke en Dirk, en veel hoogwaardigheidsbekleders van o.a. het bisdom Mwanza, is het gebouw geopend. Pastoor Kagembe heeft het gebouw gezegend. Samen met veel toeschouwers en medewerkers van het ziekenhuis hebben we het gebouw kunnen bekijken. Het is een schitterend gebouw geworden en het ziekenhuis mag trots zijn op een dergelijke mooie ruimte om te kunnen werken. Het Operatie Complex is het grootste gebouw wat we in Sumve hebben kunnen realiseren. Het herbergt onder meer: 2 operatie kamers, sterilisatie, gipskamer, laboratorium, röntgen en een intensive care. In het nagesprek met dr. Geoffrey, de directeur van Sumve Hospital, is afgesproken dat het gebouw gefaseerd zal worden ingericht. Hier is de volgende week na de opening mee begonnen, vanuit het laboratorium zijn de eerste spullen verhuisd naar het nieuwe gebouw. Op de operatiekamers zelf is al het een en ander aan apparatuur aanwezig, aangeschaft door donaties aan de stichting Saidia helpt Sumve.

Tijdens het feest in de avond werd nog uitgebreid stilgestaan bij het werk wat Tineke en Dirk in Sumve Hospital hebben gedaan, hiervoor werden zij heel hartelijk bedankt.


 

Waterputten in de omgeving van Sumve Tanzania.

09 juni 2017

Er is veel geschreven over de droogte in Afrika maar dan worden meestal maar een paar landen genoemd. Er zijn ook al veel grote acties gevoerd om daar hulp te bieden. Ook in Tanzania is het veel te droog en ook daar moet er snel iets gebeuren voor het te laat is.

Dirk Vink en Tineke de Groot hebben jaren in Sumve (Tanzania) gewoond en gewerkt en in juli 2016 teruggekeerd in Sassenheim. Sinds zij terug zijn in Nederland zijn ze al verschillende keren benaderd met het verzoek om nog meer waterputten te maken in de regio Sumve. Met de financiële hulp van veel mensen hebben ze in totaal al 33 waterputten kunnen maken en die putten werken nog steeds. Zij zouden graag veel meer putten willen maken maar dan moet er wel geld voor zijn.

Dirk en Tineke gaan in juli terug naar Sumve om daar het Operatiegebouw te openen. Zij worden vergezeld door Willem Mantel (voorzitter) en Tineke Braam (secretaris van de Stichting Saidia helpt Sumve). En gezien het bovenstaande dat het nog steeds veel te droog is, zou het mooi zijn als ze ook geld konden meenemen om nog een aantal putten te kunnen laten maken. Het mooiste is dat al het gedoneerde geld ook daadwerkelijk voor waterputten gebruikt wordt; er blijft absoluut geen geld aan de strijkstok hangen!

De kosten voor een put is ongeveer € 3100. Dit hangt samen met de koers van de Tanzaniaanse Shilling. Zij kunnen dit alleen doen als er geld voor gedoneerd wordt dus ….. mocht het project ‘waterputten’ u aanspreken dan is het mogelijk om geld over te maken op rekening van de Stichting Saidia helpt Sumve: NL69ABNA0609039717 onder vermelding van Waterput.

waterputten 2017-1waterputten 2017-2waterputten 2017-3


Dirk en Tineke : Ridders in de Orde van Oranje Nassau

27 april 2017

img_2035

Het doet ons als bestuur van stichting "Saidia helpt Sumve" bijzonder genoegen u te laten weten dat op 26 april 2017 in het Bestuurscentrum van de gemeente Teylingen Dirk Vink en Tineke de Groot een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen uit handen van burgemeester mevrouw Carla Breuer. Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd Dirk en Tineke beiden te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor hun werk in Sumve Tanzania. Als bestuur zijn wij bijzonder trots en dankbaar dat zij deze onderscheiding hebben ontvangen en feliciteren hen van harte met deze welverdiende onderscheiding. 

Onder links : alle gedecoreerden op de trap in het gemeentehuis met rechts vooraan Dirk en Tineke en in het midden de burgemeester

Onder rechts : onze trotse gedecoreerden Dirk en Tineke.

20170426_11020620170426_110343

Hieronder links : Dirk en Tineke met het bestuur van de stichting "Saidia helpt Sumve"

Hieronder rechts : Dirk en Tineke (2e en 3e van links) bij de aubade in Sassenheim op 27 april 2017.

img_206120170427_100129


 

Malnutrition Project

13 maart 2017

Janneke Brink

5 juni 1985     -    22 januari 2017

Tot onze grote schrik kregen wij eind januari het bericht dat Janneke door een noodlottig ongeval overleden is.Janneke was in de periode december 2009 tot eind februari 2010 als co-assistent in Sumve Hospital. Daar heeft ze zich met haar collega Ines Weggelaar o.a. erg ingezet voor de ondervoede kinderen. Zij kregen toen zelfs van Management een bedankbrief voor hun inzet in deze. De familie heeft besloten om ter nagedachtenis aan Janneke geld in te zamelen voor deze kinderen en dat heeft geresulteerd in € 1389,30 voor het Malnutrition project.

We wensen de familie veel sterkte toe.

Dirk en Tineke